Sağlıkta Basit “Neden, Niçin, Nasıl, Bu Nedir”ler

Sağlıkta Basit “Neden, Niçin, Nasıl, Bu Nedir”ler

İlaç Niteliğindeki Krem ve Merhemin Farkı Nedir?

Cildinizde bir problem olduğunda, ki bu yara, yanık, böcek sokması, kaşıntı, alerji, egzama gibi şeyler olabilir, doktorunuz, size o bölgeye sürmeniz için bir ilaç yazabilir. Bu ilacın üzerinde bazen krem, bazen merhem, bazen losyon, bazen de jel vs yazar. Hatta bazen iki ilacın aynı isimde olduğunu görürüz, isimleri aynıdır ama birinin üzerinde krem diğerinde merhem yazar.  Peki nedir bu krem, merhem, bunlar birbirinden farklı mıdır? Hangisini kullanmak daha doğru, komşuma merhem olan yazılmış, bana niye krem verilmiş? Üzerinde krem yazdığına göre cildimde istediğim yere sürebilir miyim?

Burada kozmetik amaçlı, cildi nemlendirmek, yumuşatmak için kullanılan kremlerden bahsetmiyoruz tabii ki, ilaç olanlarından bahsediyoruz. Yani doktorunuzun size reçete ettiği krem, merhem, losyon, jel formundaki ilaçlardan.

Cilde sürülebilen kıvamdaki bu ilaçların içinde cilt probleminizi iyileştiren tıbbi kullanımı onaylanmış bir etken madde vardır. Mesela antibiyotik, kortikosteroid veya mantara etkili bir etken madde vardır. Ayrıca bu kremler ve merhemler, bu etken maddenin dışında belli oranda yağ ve su içerirler. İşte içeriğindeki bu yağ ve su oranınlarına göre bu ilaca krem, merhem, losyon, jel gibi isimler veriyoruz. Mesela kremler kabaca yarı su, yarı yağ içerirler.  Losyondaki su oranı kreme göre daha fazladır. Jel formu su bazlıdır, yağ içermez.  Merhemler daha yüksek oranda yağ daha az su içerir, örneğin %80 yağ, %20 su.

Değişik oranlarda yağ ve su bulunan ürünler değişik yapılarda olurlar. Bu da değişik cilt sorunlarında ve değişik cilt tiplerinde farklı etki göstermelerini sağlar. Yani farklı cilt tipleri ya da farklı cilt problemleri için farklı ilaç formları kullanılır.

Kremler kabaca yarı su yarı yağ içerir demiştik, merheme göre daha fazla su içerdikleri için de kolay sürülür, hızlı emilir, daha geniş yüzeylerde daha rahat kullanılır, suyla yıkanabilir, sızıntılı, ıslak lezyonlarda tercih edilir.

Merhemler ise daha yüksek oranda yağ, daha az su içerdikleri için yani daha yağlı olduklarından deriden hemen emilmezler ve deri üzerinde daha uzun kalırlar, çok yoğun olduklarından cildin üzerini kapatırlar, nemi de hapsederler ve hızlı emilmedikleri için cildi daha uzun süre nemli tutarlar. Soğukta ve kuru havada daha etkilidir. Kuru cilt ve kuru lezyonlarda merhem formu tercih edilir. Uzun süre ciltte kaldıkları için de merhemin içindeki aktif maddenin yani ilacın daha uzun süre emilmesini sağlarlar.  

Sonuç olarak krem daha hızlı etki eder ama merhem daha uzun kaldığından daha uzun süre etki eder.

Peki hangisini kullanmalıyım? Bu kararı hekiminize bırakmalısınız. Hekiminiz sizin merhem mi, krem mi başka  form mu, hangisinden fayda göreceğinizi belirleyecektir ve size ona göre bir reçete verecektir. 

Ayrıca, üzerinde krem yazıyor diye bu ilaçlar kozmetik amaçlı kullanılmamalıdır. Hekiminiz başka bir öneride bulunmadıysa sadece lezyonun üzerine sürün. Içindeki yağ ve sudan dolayı cildinizi yumuşatıp nemlendirdiği için size iyi geldiğini düşünebilirsiniz. Ancak unutmayın ki onun içinde ayrıca bir ilaç, bir etken madde var ve gereksiz yerlerinize, gereksiz miktarda ve gereksiz sürede kullanırsanız, ilacın yan etkilerine maruz kalabilirsiniz. 

Yayınlama Tarihi: 21/08/2022

Son güncelleme tarihi: 21/08/2022